La Casa Pairal Gaudí i l'Epicentre Gaudí

El que avui es coneix com la Casa Pairal de la família Gaudí, des del s.XVIII va pertànyer als avis, pare i finalment al mateix Antoni Gaudí. El 1925, un any abans de la seva mort i en no tenir descendència, Gaudí la va cedir a l'Arquebisbat de Tarragona, junt amb el Mas de la Calderera i altres béns que posseïa, amb la condició que els beneficis de la seva venda o aprofitament fossin destinats a la Fundació Verge de Montserrat, que va impulsar el mateix Antoni Gaudí per a que se celebressin misses a la Parròquia de Riudoms en sufragi de l'ànima del seu pare. Amb altres fons, com la liquidació d'accions del ferrocarril, va crear una altra fundació a Reus, per a dur a terme misses en memòria de la seva mare.

A la Casa Gaudí, s'hi trobava ubicat el taller de caldereria que ocupà tota la vida el seu avi patern i que després utilitzà com a taller el seu pare, conjuntament amb el de Reus. En els tallers que el seu pare tenia, Gaudí hi passava moltes hores fascinat per la plasticitat amb la que es transformaven les plaques d'aram en objectes tridimensionals. Hom creu que aquesta fascinació va desencadenar en ell una capacitat d'abstracció i domini de les formes que el feren poder traslladar les seves fantasies a les maquetes que utilitzava com a mostra, i després a la realitat.

Actualment es pot visitar totalment rehabilitada a l'estil de l'època. Es pot considerar el punt de referència gaudiniana dins de Riudoms i punt de partida de tota visita.
El dia 25 de juny de 2002 es va inaugurar la Casa Pairal Gaudí, en el marc dels actes commemoratius de l'any Gaudí programats a Riudoms, com els fragments de l'Òpera Gaudí, de Joan Guinjoan, al Mas de La Calderera, i posterior col·locació de la placa commemorativa, presentació a la Casa Pairal Gaudí del multimèdia interactiu "Gaudimèdia", dinar de germanor, i l'actuació d'un grup cultural coreà de danses,  entre d'altres.

L'any 2000 l'Ajuntament de Riudoms finalitzà un llarg tràmit de compra de la Casa Pairal de la família Gaudí, després de sis anys, Riudoms va aconseguir ser el propietari de tot l'edifici de "ca la Calderera". Les obres de restauració han estat dirigides per l'arquitecta Vera Hofbaerova, i la rehabilitació de la casa es va adjudicar a través d'un concurs obert, públic, que es va executar en el termini acordat. En un carrer paral·lel a l'Av. Pau Casals, al Raval de Sant Francesc, assenyalada amb el número 14, hi ha una casa que havia estat propietat de la família Gaudí. L'Ajuntament de Riudoms, actual propietari de la casa, l'ha convertit en un centre d'homenatge a la vida de l'arquitecte, fent obligada referència també a la seva obra.

La casa era i és coneguda al poble com "ca la Calderera", disposada en estructura de tres plantes, golfes i façana principal. A la planta baixa d'aquest modest edifici, els avantpassats de l'arquitecte tenien instal·lat llur petit taller de caldereria, el qual s'ha reproduït fidelment. Allí feien perols, calderes i càntirs d'aram. Es creu que d'aquí l'Antoni va adquirir la seva percepció respecte el volum i les figures dels cossos. L'entrada, espaiosa per a poder allotjar el carro, els estables i, a la part posterior, un celobert amb comuna, completen els àmbits ubicats a la planta baixa.

L'entresòl està distribuït en menjador (utilitzat com a sala d'estar), habitació individual, menjador diari amb foc a terra i la cuina amb rebost. A la planta primera hi trobem la sala amb l'alcova característica de les cases rurals de la nostra zona. A la part posterior, reformada, té dues estances: l'una és actualment una sala d'exposició fotogràfica sobre la restauració de la casa, originàriament partida per un envà, i l'altra està destinada a sala audiovisual. La planta golfa presenta un terrat i un gran espai original on s'exposen els plànols elaborats a escala i amb tinta xinesa per l'arquitecte Hiroya Tanaka.

La finalitat de les obres a la casa d'Antoni Gaudí ha estat la de salvar-la de la progressiva ruïna, crear uns espais restaurats interiors que facilitin una clara lectura d'una casa pairal, i òbviament homenatjar el gran arquitecte riudomenc a través de referències gràfiques i escrites que vinculen Riudoms amb Antoni Gaudi. La Casa Pairal Gaudí s'ha destinat a ser la seu de la Fundació Gaudí, qui també se n'ocupa i gestiona, amb l'objectiu de fer-ne un espai d'interès per al turisme a la vegada que s'hi organitzaran diferents actes culturals, com poden ser exposicions, conferències, cursos, etc.

L'EPICENTRE GAUDÍ

L'Epicentre Gaudí, impulsat per l'equip de govern de l'ajuntament de Riudoms, correspon a un edifici de nova planta entre mitgeres que amplia els equipaments culturals del nostre poble. Des d'un punt de vista estructural, és un edifici independent, no obstant això, des del punt de vista de la seva utilitat, és una part integrant d'un conjunt més ampli compost per la Casa Pairal Gaudí i l'edifici de nova construcció, un pati i un hort. L'esmentat conjunt permet realitzar l'aprofundiment i la difusió dels coneixements sobre l'universal riudomenc Antoni Gaudí i Cornet.

Des d'un punt de vista més tècnic, en la redacció del projecte es va buscar la versatilitat de les diferents dependències i accessos. Així, les dues edificacions estan comunicades a través de les diferents plantes i, per altra banda, s'ha habilitat un accés a la gran zona verda que hi ha a la part posterior de la Casa Pairal dels Gaudí.

Planta baixa i dos pisos.

L'accés principal a l'edifici es troba a la façana del Raval de Sant Francesc. Està format per uns brancals i gran arc pla de pedra tallada, element constructiu originari de l'antiga casa anomenada "Ca la Clàudia".

La planta baixa és un gran vestíbul, lloc d'informació d'activitats, d'exposicions temporals, sala de conferències, etc. En aquesta planta també hi trobem l'accés a l'ascensor, els serveis i el guarda-roba.

La primera planta consta del corresponent distribuïdor que dona accés a tres sales que poden adoptar diferents funcions: sala d'actes, administració i biblioteca.

La segona planta també disposa d'un distribuïdor que dóna accés a tres sales que es destinades a tallers, sala d'estudis, biblioteca, exposició permanent, etc.

Tota l'edificació disposa de les darreres mesures per facilitar l'accés a les persones amb disminució, sistema d'escalfament d'aigua sanitària mitjançant panells solars i un sistema de climatització que actua conjuntament sobre els dos edificis.